onsdag 27 januari 2010

MAN BLIR SÅ JÄVLA TRÖTT.......

Dessa förbannade idioter till yrkesfiskare som bara ser kortsiktigt och i egenintresse.....
ja läs själva
.....


Flundra fredas efter storfångster
Göteborg. Plötsligt får svenska fiskare upp tonvis av den sällsynta arten hälleflundra i Skagerrak. Nu vill Fiskeriverket stoppa landningarna och ta reda på vad som hänt.
Hälleflundran har varit mycket ovanlig i svenska vatten under de senaste decennierna. Den är rödlistad, det vill säga starkt hotad, i artdatabanken. Men den är inte fredad från fiske, eftersom fångsterna ansetts vara så små ändå.
Varje år får svenska fiskare upp cirka 3-4 ton hälleflundra i Skagerrak, allt som bifångst vid fiske efter kräfta, räkor eller någon annan bottenfisk.
Nu har 5,5 ton landats från nyår till och med förra veckan. På onsdagen föreslog Fiskeriverket att flundran i år ska fredas från 8 februari till 31 mars, medan den har lekperiod.
– Det är ett brandkårsstopp, medan vi fördjupar oss i vad de stora fångsterna beror på, säger Martin Rydgren, avdelningschef på Fiskeriverket, till TT.
Verket beslutar självt om en tillfällig fredning. De intressenter som fått förslaget på remiss måste svara inom en vecka.
Yrkesfiskarna vill inte ha något stopp.
– Det finns mycket mer hälleflundra nu än på många år. Den har varit borta från sina vanliga områden under lång tid, säger Sveriges Fiskares ordförande Henrik Svenberg till TT.
Han anser att man bör undersöka beståndet först, och sedan ta ställning om fisket bör regleras. Det är fortfarande bara som bifångst flundrorna tas upp.
Norge har redan en fredningstid för hälleflundra i Skagerrak från jul till 31 mars, alltså lika länge som det tillfälliga svenska stoppet föreslås gälla.
Hälleflundran kan bli mer än tre meter lång och väga över 300 kilo. Honorna kan bli upp till 50 år gamla, hanarna omkring 30 - om de inte fångas och hamnar på tallrikar. Den stora flundran är en mycket fin matfisk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, yrkesfiskarna skjuter sig själva i foten hela tiden. De kan inte ens stava till hållbart fiske.

/Anders från blekinge